Haber Nett

En Nett Haber Sitesi

İtalyan-Amerikan anlaşmazlığına neden olan ikonik makarna

cooked pasta

“Karbondara’nın Amerikan sahipliği” iddiası, İtalya’da büyük bir tepkiye ve ABD’de merak artışına neden oldu. Peki ünlü yemeğin gerçek kökeni nereden geliyor ve insanlar neden bu kadar önemsiyor?

Bir arkadaşım, Roma’da dış politika muhabiri olan bir arkadaşım, bana şöyle yazdı: “Şu anda başka bir şey hakkında konuşamıyoruz.” Siyasetten değil, karbonara makarnasından bahsediyordu. Mesajından birkaç dakika sonra, New Yorklu bir yazar arkadaşım da konuyu araştırmak için acilen Roma’ya uçurulduğunu söyledi.

23 Mart’ta, İtalya, Unesco’nun Somut Olmayan Kültür Mirası listesi için mutfağını aday göstermişti. Ancak aynı zamanda Financial Times, İtalyan yemek uzmanı Alberto Grandi’nin Amerikalıların II. Dünya Savaşı sonrasında İtalya’da yaşayan Amerikalılar tarafından icat edildiğini iddia ettiği bir makale yayımladı. Makaleden sonra İtalya genelinde büyük bir tartışma başladı. Tarım derneği Coldiretti, “surrealist bir saldırı!” diye feryat etti, ülke ise sosyal medyada lezzetli bir tartışmaya girdi.

Herkes neden bu kadar ısrarcı ve gerçek karbonarayı kimin icat ettiğini merak ediyor?

İtalyan yemek yazarı Eleonora Cozzella açıklıyor: “Bu, İtalyan dehası ve Amerikan kaynaklarının birleşimiydi.” Cozzella, ulusal karbonara gününü altı yıl boyunca kapsayan ve 2020’de Gourmand Dünya Yemek Kitabı Ödülü kazanan The Perfect Carbonara adlı bir kitap yazdı. Adı şaka yaparak verildi çünkü carbonara durumunda mükemmellik her zaman kaçınılmazdır, hatta imkansız olabilir.

Cozzella, II. Dünya Savaşı sonrasında Trastevere’nin resmi semtinde Amerikan askerlerine yemek yediren pansiyon sahiplerinin torunlarını röportaj yaptı. Askerler, iddiaya göre “spaghetti breakfast” istiyorlardı: yumurta, pastırma ve makarna. O dönemde, ülke diz çökmüş olsa da, İtalyanlar, İngilizlerden gelen yumurta tozu dahil, ABD’den pastırma içeren askeri tahsisatları ancak karaborsadan satın alabilirdi.

İlk karbonara tarifi 1952’de ABD’de yayınlandı. Vittles and Vice: An Extraordinary Guide to What’s Cooking on Chicago’s Near North Side kitabında yazar Patricia Bronté, Pietro Lencioni ve Armando Lorenzini adlı şeflere ait Armando’s adlı İtalyan restoranını favori mekanları arasında listelemişti. İmza yemeği olan karbonara tarifini de ekledi.

Amerikan ebeveynlerden doğan Lencioni, Toskana’da büyüdü ama 18 yaşından önce ABD’ye taşındı. Karbonarası tipik Toskana malzemelerine sahipti, Roma değil: tagliarini (Lucca’dan geniş yumurta tagliatelle), mezzina (bir Toskana pastırması), Parmigiano ve yumurta. Pietro’nun gezileri, bu makarna yemeğinin babalığı hakkında net bir cevap bulmayı zorlaştırıyor.

Tarifi kimse ticari marka sahibi değil. Kimin icad ettiği umrumda değil.
“Makarna yemeği için kimse ticari marka sahibi değil. Kimin icad ettiği umrumda değil. Makarnanın kökeni, popülerliğinin ötesinde, İtalyan mutfağına bir katkıdır ve herkesin keyifle yiyebileceği lezzetli bir yemektir.

Sonuç olarak, karbonaranın gerçek kökeni hala tartışmalı olsa da, İtalyan ve Amerikan kültürünün harmanlanmasıyla ortaya çıkan bu lezzetli yemek dünya genelinde büyük bir beğeni toplamıştır. Unesco’nun Somut Olmayan Kültür Mirası listesine aday gösterilmesi de bunun en güzel kanıtıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir