Haber Nett

En Nett Haber Sitesi

Kripto Paralar FTX Çöküşünden Ne Zaman Kurtulacak?

Sam Bankman-Fried’in 32 milyar dolarlık dev imparatorluğu FTX’in destansı çöküşü, tüm zamanların en büyük finansal fiyaskolarından biri olacak gibi görünüyor. Ancak Mark Twain’in de dediği gibi, kripto para birimlerinin ölümüyle ilgili söylentiler fazlasıyla abartılıyor.

Doğru, FTX gibi “borsalara”, esas olarak kriptodaki finansal aracılardaki güven kaybı, neredeyse kesinlikle temel varlık fiyatlarında sürekli bir düşüş anlamına gelecektir. Bitcoin işlemlerinin çoğu, Bitcoin blok zincirinin kendisinde değil, borsalarda “zincir dışı” yapılır. Bu finansal aracılar daha uygundur, kullanımı daha az karmaşıklık gerektirir ve çok fazla enerji tüketmez. Borsaların ortaya çıkışı, kripto para birimi fiyatlarının büyümesini teşvik eden önemli bir faktördür ve düzenleyiciler bunları düşürürse, altta yatan tokenlerin fiyatı düşecektir. Sonuç olarak, Bitcoin ve Ethereum fiyatları düştü.

Ancak fiyat düşüşleri tek başına dünyanın sonu anlamına gelmez. Kilit soru, kripto para destekçilerinin zararları karşılayıp karşılayamayacağıdır. Şimdiye kadar parası arttı; Bankman-Fried’in ABD Demokratlarını desteklemek için 40 milyon dolar verdiği ve FTX ortağı Ryan Salame’nin Cumhuriyetçilere 23 milyon dolar verdiği bildirildi. Böyle bir ölçek, kuşkusuz, dünyanın dört bir yanındaki düzenleyicileri, boğucu bir yenilik olarak görmek yerine, kripto para birimi düzenlemesine bekle ve gör yaklaşımını benimsemeye ikna etmeye yardımcı oldu. Pekala, bekliyorlar ve FTX çökmesiyle birlikte umarım sorunlar görülecektir.

Ama ondan ne çıkarıyorlar? En olası yol, merkezi borsaların bireylerin kripto para birimlerini “zincir dışında” depolamasına ve satmasına yardımcı olan şirketler düzenlemesini iyileştirmektir. Kripto para birimlerinin geleceği hakkında ne düşünülürse düşünülsün, milyarlarca dolarlık bir finansal aracının normal kayıt tutma gerekliliklerine tabi olmaması şaşırtıcı. Şirketler uyumluluk maliyetleriyle karşı karşıya kalacak, ancak etkili düzenleme güveni geri getirecek ve dürüstçe çalışmaya çalışan şirketlere fayda sağlayacaktır ki bu, bu büyük değiş tokuşu tartsa bile kesinlikle çoğunluktur.

Borsaların geri kalanına daha fazla güvenmek, daha yüksek kripto para birimi fiyatlarına bile yol açabilir, ancak çoğu, özellikle bireysel kimlikler üzerindeki düzenleyici gerekliliklerin bir tutamda ne kadar zarar göreceğine bağlı olacaktır. Sonuçta, günümüzde kripto para birimlerinde gerçekleşen büyük işlemler, zengin ülkelerden gelişmekte olan ekonomilere ve yeni pazarlara transferler ve ters yönde sermaye kaçışı olabilir. Her iki durumda da, tarafların takas kontrollerinden ve vergilerden kaçınma isteği, anonimlik için bir prim anlamına gelir. Öte yandan, Ethereum blok zincirinin kurucu ortağı ve kripto endüstrisindeki en etkili düşünürlerden biri olan Vitalik Buterin, FTX çöküşünden çıkarılan asıl dersin, kriptonun merkezi olmayan varlıklara geri dönmesi gerektiğini belirtti. FTX gibi merkezileştirilmiş borsalar, kripto para birimlerini tutmayı ve ticaretini kolaylaştırır, ancak bunun bedeli, herhangi bir geleneksel finans şirketi gibi, idari yolsuzluğa kapı açmaktır. Ademi merkeziyet, saldırılara karşı daha fazla savunmasızlık anlamına gelebilir, ancak şimdiye kadar Bitcoin ve Ethereum gibi en büyük kripto para birimlerinin güçlü olduğu kanıtlanmıştır.

Yalnızca merkezi olmayan borsalarla ilgili sorun, örneğin Visa ve Mastercard veya gelişmiş ekonomilerdeki normal bankacılık işlemlerine kıyasla verimsizlikleridir. FTX gibi merkezi borsalar, kripto alanını demokratikleştirir ve teknik becerileri olmayan sıradan insanların yatırım yapmasına ve işlem yapmasına izin verir. Eninde sonunda, merkezi borsaların hız ve maliyet avantajlarını çoğaltmanın yollarını bulmak mümkündür. Bununla birlikte, bu yakın gelecekte pek olası görünmüyor, bu nedenle, uzun süredir vurguladığım gibi, vergi ve düzenleyici kaçakçılığa (suçtan bahsetmiyorum bile) karışmayan birinin neden kripto para birimleri kullanacağını görmek zor.

Belki de düzenleyiciler, borsaların blok zinciri de dahil olmak üzere ticaret yaptıkları herkesin kimliğini bilmesini isteyerek merkezi olmayan bir denge için zorlamalı. Bu masum görünse de, bir borsada müşterilere anonim bir blok zinciri satmayı zorlaştırabilir.

Bir Bitcoin cüzdanının (hesabının) içindeki ve dışındaki işlemlerin, bazı durumlarda altta yatan kimliğin açığa çıkmasına izin veren bir algoritma kullanılarak analiz edilebildiği “zincir analizi” içeren alternatifler olduğu doğrudur. Bununla birlikte, bu yöntem her zaman yeterliyse ve tüm anonimlik görünümü her zaman ortadan kaldırılırsa, kripto para biriminin daha verimli finansal aracılık seçenekleriyle nasıl rekabet edebileceğini görmek zordur.

Son olarak, birçok ülke, yalnızca kripto aracılarını yasaklamak yerine, Çin ve bazı gelişmekte olan ekonomilerin zaten yaptığı gibi, sonunda tüm kripto işlemlerini yasaklamayı deneyebilir. Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto para birimlerinin çoğunun ticaretini yasadışı hale getirmek herkesi durdurmayacak, ancak kesinlikle sistemi durduracaktır. Çin ilklerden biri olduğu için, özellikle ana işlemlerin vergi kaçakçılığı ve suçla ilgili olduğundan şüpheleniyorsanız, 100 dolarlık banknot gibi büyük kupürlü kağıt paraya benzer, stratejiyi kötü yapmayın. Diğer birçok ülkenin sonunda Çin’i izlemesi muhtemeldir. Ancak, zayıf ve parçalanmış kripto düzenlemesi ile ana oyuncu olan ABD’nin yakın zamanda cesur bir strateji geliştirmesi pek olası değil. FTX, bugüne kadarki en büyük kripto skandalı olabilir; ne yazık ki bu son olamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir